Jak wygląda typowa azjatycka kolacja w Restauracja-Azja.pl

Z czym to się je, czyli w kilku słowach o kuchni azjatyckiej w restauracji takiej jak nasza. Do szerokiego miana kuchni azjatyckiej wliczamy tak naprawdę kilka rodzajów kuchni, a mianowicie: kuchnię japońską, kuchnię chińską, kuchnię koreańską i kuchnię wietnamską. Samo określenie kuchnia azjatycka jest potocznym określeniem, na wszystkie te rodzaje kuchni. Należy jednak zauważyć, że ich cechą wspólną jest fakt, że wszystkie te kuchnie cechuje dobro o zdrowie i liczy się smak przyrządzanych potraw. To dzięki takiej, a nie innej kuchni mieszkańcy Azji cieszą się od wieków brakiem złośliwej nadwagi, czy nie cierpią na wiele chorób, dotykających zachodnie cywilizacje, związanych z jedzeniem zbyt tłustych czy niezdrowych potraw. W artykule znajdziecie linki do partnera wpisu serwisu https://mybaze.com/pl/

Kuchnia azjatycka, czyli popularny chiński bar na rogu?

Masowo powstałe chińskie restauracje czy bary zostały stworzone jako miejsca oferujące w swojej ofercie fast foody. Jedzenie podawane w nich zostało tak uproszczone i przetworzone, aby zaspokoić smaki i oczekiwania, przyzwyczajonych do szybkiego życia Europejczyków, czy Amerykanów, gdzie śpieszą się oni do swych biur, gdzie białe koszule męskie są ważną częścią ubioru, możesz je znaleźć pod adresem, dostępne wielu marek białe koszule męskie https://mybaze.com/pl/koszule-meskie/_bialy/ są ważną częścią ubioru.

Co dominuje w kuchni azjatyckiej?

W kuchni azjatyckiej spotykamy nienasycone kwasy tłuszczowe, w postaci oleju sezamowego, oleju sojowego. Oprócz tego dominują takie składniki, jak morskie ryby, a także drób, owoce i warzywa. Z całą pewnością czerwone mięso, nabiał i słodycze należą w tej kuchni do składników mało używanych.

Świeże warzywa

W każdym posiłku muszą znaleźć się świeże warzywa. Przyrządzane są zazwyczaj na ciepło, tylko na parze, bądź w tak zwanym woku. To sprawia, że zachowują więcej cennych składników odżywczych. Soja jest królową azjatyckiej kuchni i jest spożywana w praktycznie każdej postaci. Jest to może związane z tym, że soja jak każdy wegetarianin zapewne wie, jest doskonałym zamiennikiem mięsa. Takie produkty, jak tofu, tempeh, czy pasta miso, kojarzone pewnie przez większość czytelników z potrawami dla wegan (menu dla wegan i ergetarian znajdziesz tutaj) jest spożywana na co dzień w Azji. Można je spokojnie dodawać do wszelkiego rodzaju potraw, przy każdym posiłku, czy to do sałatek, zup, dań obiadowych i deserów. 

Ryż, jako must have kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka nie istniałaby bez ryżu, a z całą pewnością nikt nie byłby w stanie sobie tego wyobrazić. Ryż jako składnik potraw niesie wiele korzyści prozdrowotnych, gdyż jest zdrowy, posiada wiele składników odżywczych, a przy tym lekkostrawny. Ryż według zasad kuchni azjatyckiej można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Może w tym tkwi jego sekret, że pomimo spożywania go każdego dnia, trudno żeby się znudził.

Przyprawy, przyprawy i jeszcze raz przyprawy

Kolejnym składnikiem, bez którego nikt zapewne nie wyobraża sobie kuchni azjatyckiej są przyprawy. Dominują tu szczególnie takie przyprawy, jak imbir, chili oraz kolendra. Z całą pewnością dodadzą one aromatu, niesamowitego smaku i zapachu każdej potrawie. Dodatkowo urozmaicą też barwnie każde danie. Spożywanie takiego posiłku to istny majstersztyk wizualny i dla podniebienia.

Oferujemy

dowóz do klienta
menu do uzgodnienia
zobacz menu w formacie PDF
promocje
wszelkie prawa zastrzeżone AZIA Restauracja Orientalna 2011